Μαθησιακές Δυσκολίές - Σχολική Ψυχολογία

Μαθησιακές Δυσκολίές -                    Σχολική Ψυχολογία

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Βοηθώντας συναισθηματικά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες



Αν το παιδί σας πρόσφατα διαγνώστηκε με μαθησιακές δυσκολίες ίσως αρχίσατε να ανησυχείτε για το πώς θα ανταπεξέλθει στο σχολείο. Είναι φυσικό οι γονείς να θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, αλλά η ακαδημαϊκή επιτυχία, αν και σημαντική, δεν είναι ο τελικός στόχος. Αυτό που μάλλον θα θέλατε για το παιδί σας είναι μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή. Με την ενθάρρυνση και τη σωστή υποστήριξη, το παιδί σας μπορεί να οικοδομήσει μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης και γερά θεμέλια για δια βίου επιτυχία.

Όταν μιλάμε για μαθησιακές δυσκολίες, καλό είναι να βλέπουμε τη συνολική εικόνα! Όλα τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, ενθάρρυνση και υποστήριξη αλλά για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες η θετική ενίσχυση παίζει σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της αυτο-εικόνας, της εμπιστοσύνης και της αποφασιστικότητάς τους.


Μερικές συμβουλές:

  • Όταν ψάχνετε τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες θυμηθείτε ότι χρειάζεται να τα βοηθήσετε να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Η δουλειά σας ως γονιός δεν είναι να βρείτε "θεραπεία" για τη μαθησιακή δυσκολία, αλλά να δώσετε στο παιδί σας τα κοινωνικά και συναισθηματικά εργαλεία για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας μια πρόκληση μαζί, όπως μία μαθησιακή δυσκολία, θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο δυνατό.
  • Ο τρόπος που συμπεριφέρεστε και ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις και στις δυσκολίες έχει μεγάλο αντίκτυπο στο παιδί. Διατηρώντας θετική στάση μπορεί να μη λύσει τα προβλήματα των μαθησιακών δυσκολιών, αλλά θα δώσει στο παιδί ελπίδα και εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και ότι έχει τη δυνατότητα να πετύχει.
  • Μια μαθησιακή δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο καθένας αντιμετωπίζει εμπόδια. Είναι στο χέρι σας ως γονέας να διδάξετε στο παιδί σας πώς να δουλέψει με τα εμπόδια αυτά χωρίς να αποθαρρύνεται ή να απογοητεύεται. Μην αφήσετε τα διαγωνίσματα, το σχολείο και τη μελέτη να αποσπάσει την προσοχή σας από ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό: το να δίνετε στο παιδί σας άφθονη συναισθηματική και ηθική υποστήριξη.
  • Δουλέψτε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας. Παραμένοντας ήρεμοι, λογικοί και σταθεροί θα κάνετε μια τεράστια διαφορά για το παιδί σας.
  • Να θυμάστε ότι το παιδί σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Αν προσεγγίσετε τις μαθησιακές προκλήσεις με αισιοδοξία, σκληρή δουλειά και μια αίσθηση του χιούμορ, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει και αυτό τις προκλήσεις ως ένα εμπόδιο που μπορεί να πηδήξει κι όχι ως ένα οδόφραγμα που θα το καθηλώσει. 
  • Εστιάστε στις δυνάμεις κι όχι στις αδυναμίες. Το παιδί δεν ορίζεται από τις μαθησιακές δυσκολίες του. Μια μαθησιακή δυσκολία αντιπροσωπεύει μια περιοχή αδυναμίας αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατές περιοχές. Εστιάστε στα ταλέντα του παιδιού σας. 
  • Η ζωή αλλά και το πρόγραμμα του παιδιού δεν πρέπει να περιστρέφεται γύρω από την μαθησιακή δυσκολία. Να φροντίζετε να εμπλέκεται το παιδί σε δραστηριότητες όπου μπορεί να ξεχωρίσει.
  • Οι ελπίδες και τα όνειρά σας για το παιδί σας πιθανόν να εκτείνονται πέρα ​​από τους καλούς βαθμούς. Σκεφτείτε την επιτυχία της ζωής κι όχι την επιτυχία του σχολείου. Η επιτυχία στη ζωή εξαρτάται από πράγματα όπως μια υγιή αίσθηση του εαυτού, προθυμία να ζητάμε και να δεχόμαστε βοήθεια, αποφασιστικότητα να συνεχίζουμε να προσπαθούμε παρά τις προκλήσεις, ικανότητα να σχηματίζουμε υγιείς σχέσεις με τους άλλους και άλλες ιδιότητες που δεν υπολογίζονται με τους σχολικούς βαθμούς.
  • Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας! Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τις ανάγκες του παιδιού και να ξεχάσετε τις δικές σας ανάγκες. Μερικές φορές το πιο δύσκολο κομμάτι ως γονέας είναι να θυμάστε ότι υπάρχετε κι εσείς και ότι χρειάζεται να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αν εξαντληθείτε συναισθηματικά, δε θα είστε σε θέση να βοηθήσετε το παιδί, να είστε ήρεμοι και θετικοί. Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές με το σύζυγό σας, την οικογένεια, και τους φίλους. Βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας καθημερινά για να χαλαρώνετε και να αποσυμπιέζεστε.
  • Κάντε την έρευνά σας και ενημερωθείτε για τις νέες εξελίξεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις θεραπείες και τις εκπαιδευτικές τεχνικές. 
    • Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού παιδαγωγού για τα ακαδημαϊκά καθήκοντα του παιδιού.

    Source: Gina Kemp, M.A., Melinda Smith, M.A., and Jeanne Segal, Ph.D

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου