Μαθησιακές Δυσκολίές - Σχολική Ψυχολογία

Μαθησιακές Δυσκολίές -                    Σχολική Ψυχολογία

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Μύθοι και αλήθειες για τη ΔΕΠ-Υ



ΜΥΘΟΣ 1
 Όλα τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι υπερκινητικά.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Μερικά παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι υπερκινητικά ενώ πολλά άλλα έχουν μόνο προβλήματα προσοχής. Τα παιδιά με Διαταραχη Ελλειμματικής Προσοχής χωρίς Υπερκινητικότητα είναι απρόσεκτα αλλά όχι υπερβολικά κινητικά και μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν κίνητρα να ασχοληθούν με συγκεριμένες δραστηριότητες.

ΜΥΘΟΣ 2
Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δεν μπορούν ποτέ να δώσουν προσοχή.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορούν να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν. Αλλά όσο σκληρά κι αν προσπαθούν δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή τους επί τω έργω όταν αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και ίσως βαρετό για αυτά. 

ΜΥΘΟΣ  3
 Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν καλύτερα αν ήθελαν.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορεί να προσπαθούν σκληρά αλλά εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να μείνουν ήσυχα ή να δώσουν προσοχή. Μπορούν να είναι πολλές φορές ανυπάκουα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνουν σκόπιμα.

ΜΥΘΟΣ  4
 Τα παιδιά θα ξεπεράσουν τη ΔΕΠ-Υ καθώς μεγαλώνουν.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ΔΕΠ-Υ συχνά συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση, οπότε μην περιμένετε το παιδί σας να ξεπεράσει το πρόβλημα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να διαχειρίζεται και να ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα.

ΜΥΘΟΣ  5
Η φαρμακευτική αγωγή είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για τη ΔΕΠ-Υ.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η φαρμακευτική αγωγή συχνά συστήνεται για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ειδικά στο εξωτερικό αλλά από μόνη της δεν είναι η καλύτερη λύση για το παιδί σας. Η αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνει επίσης ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, παρέμβαση/τροποποίηση της συμπεριφοράς, υποστήριξη στο σπίτι και στο σχολείο, εκπαίδευση γονέων, ομάδες υποστήριξης γονέων, σωματική άσκηση και σωστή διατροφή.

Αλεξία Κομποθέκρα 

Εκπαιδευτικός - Ειδική παιδαγωγός  
BSc - PgD - MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου