Μαθησιακές Δυσκολίές - Σχολική Ψυχολογία

Μαθησιακές Δυσκολίές -                    Σχολική Ψυχολογία

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Θεραπευτής και Ματαιώση


Άραγε υπάρχει η ματαίωσή στους θεραπευτές;
Είναι έντονη;
Για ποιους λόγους υφίσταται;

Η ματαίωση σημαίνει ανατροπή των επιδιώξεων και των στόχων. Οι θεραπευτές συχνά βιώνουν έντονη ματαίωσή κυρίως επειδή  πρέπει να αναπροσαρμόζουν συνέχεια τους θεραπευτικούς στόχους τους και έχουν πολλαπλούς ρόλους.
Όσο χαρά,αγάπη και ευχαρίστηση αντλούν από το επάγγελμά τους υπάρχουν περίοδοι που βιώνουν συναισθήματα όπως: Θυμό, φόβο, απογοήτευση, μοναξιά, άγχος και κούραση.

Οι παράγοντες της ματαίωσης μπορεί να προέρχονται είτε από το ίδιο το άτομο είτε από εξωτερικούς παράγοντες.

Κάποιοι από αυτοί είναι:
  • Υψηλές προσδοκίες  γονιών- θεραπευτών για το  πρόγραμμα.  Πολλές φορές τόσο οι θεραπευτές όσο και οι γονείς θέτουν υψηλούς στόχους στο θεραπευτικό πρόγραμμα χωρίς να υπολογίζουν τα σκαμπανεβάσματα και το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών με αποτέλεσμα να ματαιώνονται και οι δύο. Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες όλοι οι εμπλεκόμενοι και να προχωράμε βήμα-βήμα!
  • Συνεχής έκθεση στις δυσκολίες του κάθε παιδιού. Η φύση της δουλείας του θεραπευτή είναι να εκτίθεται καθημερινά στις δυσκολίες των παιδιών με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Κάποιες φορές από όλη αυτήν την έκθεση προκύπτει ματαίωση.
  •  Κριτική, αμφισβήτηση και  έλλειψη εμπιστοσύνης  κάποιων γονιών. Οι γονείς κατά κύριο λόγο είναι συνεργάτες μας και συνοδοιπόροι μας, όμως κάποιες φορές στην αγωνία τους για το καλύτερο των παιδιών μπορεί να μας αμφισβητήσουν και να μας κάνουν μια έντονη κριτική με αποτέλεσμα ο θεραπευτής να νιώσει τη ματαίωση αφού και ο ίδιος προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ο θεραπευτής να μην μπει σε προσωπικές διαμάχες και να κάνει μια εποικοδομητική συζήτηση με το γονιό. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό!
  •  Δυσκολία στη συνεργασία με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα. Πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, απόψεις και  προσεγγίσεις οδηγούν πολλές φορές το θεραπευτή στη ματαίωση. Χρειάζεται να υπάρχουν συχνές συναντήσεις της διεπιστημονικής ομάδας, σεβόμενοι πάντα τη μοναδικότητα των χαρακτήρων που την απαρτίζουν και με διάθεση ενεργητικής ακρόασης από όλους χωρίς διάθεση κριτικής,εγωισμού,  ελέγχου και επιβολής άποψης πάντα με  γνώμονα το  καλό του παιδιού χωρίς να υποβόσκουν άλλα συμφέροντα.
  • Έκθεση στις δυσλειτουργικές συμπεριφορές των παιδιών. Συχνά ο θεραπευτής, εκτίθεται σε εκρήξεις θυμού του παιδιού, σε επιθετική συμπεριφορά και σε άρνηση. Ο θεραπευτής θα πρέπει να κατανοήσει  ότι η συμπεριφορά έγκειται στις δυσκολίες του ίδιου του παιδιού και όχι απέναντι στο θεραπευτή. Χρειάζεται να χτιστεί ασφαλής θεραπευτική σχέση ώστε να υπάρχει μείωση αυτών των συμπεριφορών.
  •  Ξαφνική διακοπή ενός θεραπευτικού προγράμματος. Πολλές φορές τα παιδιά διακόπτουν ξαφνικά το θεραπευτικό τους πρόγραμμα χωρίς προφανή αίτια και λόγους με αποτέλεσμα τη ματαίωση του θεραπευτή καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι θεραπευτικοί στόχοι. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα είναι κύκλος και παιδιά φεύγουν-έρχονται συχνά στο θεραπευτικό πρόγραμμα.
  •  Οικονομικές συνθήκες. Στις μέρες μας όπως όλοι γνωρίζουμε οι οικονομικές συνθήκες που   επικρατούν δεν είναι καλές. Οι θεραπευτές αφενός μπορεί να αμείβονται πολύ λιγότερο από   ότι αξίζουν,αφετέρου μπορεί να καθυστερούν να πληρώνονται και επιπλέον μπορεί να μην πληρώνουν και οι γονείς. Όλο αυτό είναι ένα φαύλος κύκλος με την  πίεση να είναι μεγάλη, καθώς ο θεραπευτής πέρα από την ιδιότητα του είναι σύζυγος, σύντροφος, πατέρας-μητέρα με πολλές υποχρεώσεις στην καθημερινότητα του.
  • Οι πολλαπλοί ρόλοι του θεραπευτή. Η δουλεία του θεραπευτή δεν τελειώνει μόνο στην αίθουσα, έχει πολλαπλούς ρόλους καθώς θα πρέπει να οργανώνει το υλικό του, να συνεργάζεται με άλλους φορείς, να γράφει εκθέσεις και να τηρεί αρχείο των συνεδριών του. Πολλές φορές μπορεί να νιώθει ανεπαρκής ή να "κουβαλάει"τη δουλεία του στο σπίτι.
  • Προσωπικά προβλήματα. Ο θεραπευτής όπως όλοι οι άνθρωποι   βιώνει και αυτός τα δικά του  προσωπικά προβλήματα όπως:Οικονομικά προβλήματα, προσωπικές σχέσεις,απώλειες και προβλήματα υγείας. Μια έντονη επαγγελματική περίοδο μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε προσωρινή ματαίωση καθώς νιώθει ότι δεν τα καταφέρνει σε κανένα πλαίσιο της ζωής του ικανοποιητικά.
Ο θεραπευτής θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να φορτίζει τις μπαταρίες του με πράγματα που γεμίζουν τον ίδιο, καθώς η δουλεία μας είναι πολύ απαιτητική καθώς  χρειάζεται ενέργεια, αγάπη,κατανόηση και υπομονή!
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι λάθη είναι λογικό να γίνονται καθώς δεν είμαστε υπεράνθρωποι απλά θα πρέπει να τα αναγνωρίζουμε, να τα αποδεχόμαστε και να προχωράμε με αυτά!  Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η εποπτεία ,οι συνεχείς εκπαιδεύσεις και η πίστη στον εαυτό μας  είναι τα σημαντικό "όπλα" για την αντιμετώπιση της ματαίωσης! 
Πηγή: Παπαδοπούλου Ειρήνη
Κοινωνική Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου